Իրանի պաշտպանության նախարար, բրիգադի գեներալ Ազիզ Նասիրզադեն կիրակի օրը նախազգուշացրել է, որ ամերիկացիները չեն կարող սպառնալ Իրանին, քանի որ ամբողջ տարածաշրջանում նրանց բազաները գտնվում են Իրանի նշանառության տակ։ «Մենք թշնամի չենք մեր հարևան երկրներին, նրանք մեր եղբայրներն են, բայց նրանց տարածքում գտնվող ամերիկյան բազաները կդառնան մեր թիրախները», - շեշտել է Նասիրզադեն։               
 

Դեպի վեր, դեպի վեր` սարն ի վեր

Դեպի վեր, դեպի վեր` սարն ի վեր
10.12.2012 | 14:00

Ըստ «Հայաստանի հելիոֆիկացիայի ծրագրի» հեղինակ, տեխնիկական գիտությունների դոկտոր ՎԱՀԱՆ ՀԱՄԱԶԱՍՊՅԱՆԻ` Հայաստանի լեռնային գոտիները կարևոր մի առանձնահատկություն ունեն:

Հայկական լեռնաշխարհը շատ նպաստավոր է արևային տեխնիկայի մասսայական կիրառման, այլ կերպ ասած, հելիոֆիկացիայի համար: Բարձր լեռնային վայրերում արևի էներգիան 20-40 տոկոսով ավելի է, քան ծովի մակերևույթի վրա: Դա նշանակում է, որ արևային սարքերի հզորությունը մեծանում է, եթե նրանք աշխատում են բարձրլեռնային շրջաններում: Հետևաբար, լեռնային գոտիներում աշխատող հելիոհամակարգերն ավելի ցածր ինքնարժեք ունեն: Փոքր են նաև արևային սարքերի հետգնման ժամկետները: Եթե հաշվի առնենք, որ բարձրլեռնային և հեռավոր գյուղերում սովորական էներգակիրները, լրացուցիչ տրանսպորտային ծախսերի պատճառով, ավելի թանկ են ստացվում, ապա պարզ է դառնում, որ Հայաստանի հելիոֆիկացիայի գործընթացը պետք է սկսել հենց մեր լեռնային շրջաններից:
Կա լեռնային գոտու մեկ կարևոր առանձնահատկություն ևս: Արևի սպեկտրը այնտեղ հարուստ է ուլտրամանուշակագույն ճառագայթներով, ինչը նպաստում է արևով պատրաստված սննդի մեջ D-վիտամինի առաջացմանը: Գերմանական հետազոտողները պարզել են, որ D-վիտամինով հարուստ է հատկապես արևով չորացրած հայկական չորթան-կաթնաշոռը` լեռներում բարձր ուլտրամանուշակագույն ճառագայթների շնորհիվ: Քչերին է հայտնի է, որ պաշտոնական Կրեմլի ներկայացուցիչների երեխաների համար ամեն օր հատուկ ինքնաթիռով վիտամիններով հարուստ թարմ կաթ են բերում ֆրանսիական Ալպերից, հենց, Մոնբլանի բարձրլեռնային արոտավայրերից: Այնպես որ արժե մտածել այդ մասին և հասկանալ բարձրլեռնային գոտու բնակիչների առողջության գաղտնիքներից մեկը:
Մյուս առողջական գաղտնիքն ավելի տպավորիչ է: Լեռնային շրջաններում ապրող մարդիկ ավելի երկարակյաց են, որովհետև… նրանց կերակուրները թերխորով են լինում: Գիտե՞ք ինչու: Որովհետև կերակուրը եփվում է ցածր ջերմաստիճանում` 85-90 աստիճանում: Դա բարձրլեռնային գոտու ևս մեկ առանձնահատկություններից է` կապված մթնոլորտային ցածր ճնշման և նոսր օդի հետ: Երևանում, օրինակ, կերակուրը եփվում է 97 աստիճանում, որի ժամանակ վիտամինների մեծ մասը քայքայվում է: Իսկ եթե իմանաք, որ բարձրլեռնային գոտիներում քիչ են նաև վնասակար միջատները, իսկ բորբոսն ընդհանրապես բացակայում է, ապա ձեր առաջիկա նպատակների մեջ կարելի է ընդգրկել հետևյալ կարգախոսը` «դեպի վեր, դեպի վեր` սարն ի վեր»: Առողջ եղեք և գնահատեք Աստծո տված լեռ-բարիքը և, իհարկե, մտածեք հրաշք արևից օգտվելու ձեր առաջնահերթ խնդրի մասին: Հելիոֆիկացիան մարդկության ճակատագիրն է: Հիշեք այս ճշմարտությունը և մի՛ հապաղեք, օգտվեք արևի էներգիայից` օգտագործելով Վահան Համազասպյանի DVH տիպի անհատական կոմբինացված հելիոհամակարգերը:


Հասմիկ ԳԵՎՈՐԳՅԱՆ

Դիտվել է՝ 5011

Մեկնաբանություններ